Trädgårdsskötsel och Snöröjning

Gräsklippning en gång i veckan och snöröjning sköts idag av Axcell. Se till att gräsytor är fria och tillgängliga för klippning, likaså gångar för skottning. Snöskottning och halkbekämpning sköter vi själva vid våra egna entréer och trappor för att hålla nere kostnaderna.

Det är hela föreningens gemensamma ansvar att sköta trädgården i övrigt och styrelsen förväntar sig att alla drar sitt strå till stacken. Vi kallar till ett antal "städ- och trädgårdsdagar under året där alla förväntas hjälpa till". Gör vi det slipper vi köpa in tjänsten från utomstående bolag och kan hålla nere driftskostnaderna.

Nuvarande trädgårsgrupp:

Veronica - Styrelseledamot

Yvonne - Styrelseledamot

Sara Berglund - Suppleant

 

 

 

 

 

Gräsmatta

Kratta försiktigt bort löv och kvistar när gräsmattan torkat upp. Använd en kratta med runda toppar för att undvika att slita upp friska, men vintertrötta rötter. 

Gödlsa med ett långitdsverkande gödsel när du ser att gräsets tillväxt kommit igång. Det hjälper gräsmattans tillväxt och eventuella vinterskador läker fortare. 

Gräsmattan bör klippas under hela säsongen. Hur ofta du behöver klippa beror på vilken gräsblandning du har, samt hur mycket du gödslar och vattnar. När man klipper gräsmattan ofta, cirka var fjärde dag växer sig gräsmattan tätare och starkare. Tänk på att inte klippa mer än en tredjedel av höjden åt gången. Normal klipphöjd är 3-4 cm för vanliga gräsmattor. Byt riktning då och då när du klipper för att inte få spår efter gräsklipparens hjul.

När du har klippt gräsmattan 3-4 gånger kan du ventikalskära den, vilket stimulerar tillväxten av nya skott och gör det enklare för luft och vatten att tränfa ner till rötterna. Stödså gräsmattan i samband med vertikalskärning. 

Topdress gräsmattan var 3-4 år för att återställa humusinnehållet i jorder. Det gör att gräsmattan lättare håller kvar fukt och kan ta till sig näringen i gödslet bättre. 

Sommarmånaderna

Gräsmattan växer kraftigt under försommaren och behöver då en extra giva gödsel för att behålla sin gröna färg och för fortsatt tillväxt som ger en tät gräsmatta som är konurrenskraftig mot mossa och ogräs. Använd ett långtidsverkande gödselmedel vid regn för att inte riskera att bränna gräset. Vattna sällan, men mycket. 

Har du en etablerad gräsmatta behöver du inte vattna så ofta, men desto rikligare så att vattnet tränger ner djupt och når hela rotsystemet. Ytlig bevattning lockar rötterna mot ytan där de lättare drabbas av torka. Vattna gärna på morgonen eller kvällen så avdunstar inte lika mycket vatten som vid bevattning dagtid. Rekommendation ca 25-30 mm vatten var 7-10 dag. Köp regnmätare för att lära sig hur lång tid bevattningen skall stå på. 

Inför Vintern

Under vintgern går gräste i vila och ska därför inte gödslas med ett gödsel som innehåller kväve som stimulerar tillväxt. Använd ett höstgödsel som istället förbereder gräset inför vintern. Gräset lagrar in kolhydrater i rotsystemet som näringslager över vintern vilket ger bättre motståndskraft mot vinterskador. 

 

Normalt underhåll:

  1. Räfsa försiktigt bort löv och kvistar när gräsmattan torkat upp
  2. Använd ett låntidsverkande gödsel när tillväxen börjat
  3. Klipp gräsmattan regelbundet, ungefär var fjärde dag. Normal klipphöjd är 3-4 cm
  4. Vertikalskär gräsmattan efter 3-4 klippningar
  5. Stödså varje år
  6. Använd toppdress var 3-4 år
  7. Under försommaren behöver du gödsla en gång till
  8. Vattna sällan, men mycket
  9. Gödsla med höstgödsel innan vintern kommer

 

Fruktträd

Fruktträden är i regel mycket mer starkväxande än andra träd. Det innebär att utan beskärning blir kronorna lätt täta av grenar och bladverk. På de flesta fruktträd kan detta vara mycket vackert, då blommingen blir stor, men är man ute efter ätlig och vacker frukt är det inte att rekommendera. Då gäller det att istället besäkra årligen i mars/apri, och ta bort starkväxande grenar och grenar som växer rakt upp. Frukten kommer på sidogrenar och svaväxande grenar med många korta sidogrenar. Denna beskärning gäller främst äppel- och päronträd. Plommon och körsbär kan lämnas utan beskärning. I övrigt gäller skötseln (ogräsfria zoner) och bevattning som för vanliga träd. Avlägsna frukt som fallit ned på hösten, för att undvika spridning av sjukdomar till andra fruktträd och för att hålla platsen ren och snygg. 

Träd

Träd ska inte beskäras alls. Endast döda grenar får tas bort. Beskär man ett träd förstör man dess naturliga kronutveckling och det gör att trädet försvagas och blir mer mottagligt för sjukdomar. Speciellt för oxlar, rönnar, körsbär, äpplen och päron är att de och alla dess släktingar inom Rosacaea-familjern orsakar jordtrötthet. De mår därför bra av gödsling, ungefär en gång vartannat år. Den viktigaste delen av trädet är barken på stammen. Där sker all transport av näring och vatten i trädet. En skada på stammen kan därför ge stora skadeeffekter på ett träd. Skydda barken!

Träd konukkerar med andra växter om vattten. Vi rekommenderrar därför att man håller en växtfri zon i en cirkel runt trädet (med en diameter på 50 cm ca). Man kan hålla denna ogräsfri genom att till exempel täcka med san eller bark. På detta sätt behöver det heller inte uppkomma några skador på trädstammar i samband med gräsklippning, om trädet står i en gräsyta. 

Bärbuskar

Bärbuskar ska skötas ungefär som blomsterbuksar. Vart fjärde år ska de klippas ned men om man vill ha fruk varje år kan man vid dessa tillfällen lämna 5 grenar som är unga och vitala. Vattna, håll ogräsfritt. Avlägsna frukten så att det inte ser skärpigt ut.

Blomsterbuskar

En häck av blomsterbuskar som till exempel spirea eller ölandstok, behöver inte klippas strikt i raka former som ovan. Klipper man dessa varje år klipper man oftsta bort blommningen för året därpå och då är det ju ingen mening med att ha planterat blommande buskar. VI rekommenderar därför beskärning ungefär vart fjärde år, och att buskarna då tas ned till markhöjd, eller 20-30 cm över marken. Detta bör alltså göras tidigast om fyra år. Bästa beskärningstid: efter blomningen, i juni eller augusti/september. Blomsterbuskar typ rhodendron bör inte beskäras alls. 

Häckar

Häckar ska klippas minst en gång om året, gärna snett eller pyramidialt, så att man klipper mer i toppen än i botten. Detta för att både botten och toppen av häcken ska få lika mycket ljus. Annars skuggar toppen och med tiden kan häcken bli gles i botten. Dessutom växer häckar alltid mer i toppen, så efter sommarens slut brukar häcken vara jämnstor i alla fall.

En nyplanterad häck måste dock byggas upp innan man kan börja tänka på att forma den. För nyplanterade häckar gäller regeln ju mer man klipper desto tätare blir det. Det kan därför vara lämpligt att klippa en ung häck minst två gånger om året men inte på samma höjd, utan släppa en 5-10 cm mellan varje beskärningstillfälle. Då får man på ca 3-4 år en tät och fin häck. Bästa beskärningstid: i maj och augusti-september. 

Barrotat material är osäkrare att etablera än krukodlat. Det innebär att man ska räkna med att ca 5% av plantorna går bort. 

Vatten

Extra vatten är viktigt då plantorna är nyplanterade, främst vad gäller träden. Vattna gärna ordentligt under de torra årstiderna under de första levnadsåren. Vårbevattning görs efter nederbördsmängden. Är det torrt kan växterna behöva extra bevattning för att få en god utveckling. Framåt sommarmånaderna juni-juli är det extra viktigt med bevattning eftersom det alltid är varmt och torrt då. Viktigt är dock att inte vattna för mycket. Låt jorden torka upp emellan vattningstillfällerna. 

Skador

Om man är orolig för att växterna ska skadas på grund av trafik eller skadegörelse, finns det några tips man kan använda sig av för att skydda plantorna. Träden skyddas effektivt från påkörning om man lägger en större sten eller liknande utanför den växtfria zonen runt stammen. En kantbeläggning av hårdare material kan också hindra fordon att ta sig genvägar över planteringar. I övrigt kan man utlysa vite. Den som skadar en plantering eller ett träd får stå för de sammanlagda inköps- planterings- och etableringskostnaderna för att få en likvärdig plantering. Detta är ett mycket effektivt sätt att hindra skador.