Bygga och renorvera

Här samlas information om vad man får göra i och utanför sin lägenhet. Observera att föreningar kan ha lokala regler och riktlinjer på upplåten mark. 

27§

Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd utföra åtgärder i lägenheten som innefattar

  1. ingrepp i en bärande konstruktion,
  2. ändring av befintliga ledningar för avloppm värme, gas eller vatten, eller
  3. annan väsentlig förändring av lägenheten

Styrelsen får inte vägra att medge tillstånd till en åtgärd som avses i första stycket om inte åtgärden är till påtalig skada eller olägenhet för föreningen.

På mark som ingår i upplåtelsen samt på eller i ansluten till lägenhetens utsida får bostadsrättshavaren utföra eller uppsätta arrangemang av permanent natur endast om så ske i enlighet med styrelsens anvisningar eller efter styrelsens godkännande

Om lägenheten från början försetts med trall får bostadsrättshavaren låta glasa in denna endast efter styrelsens godkännande och i då enlighet med styrelsens anvisningar. Detta gäller alltså endast lägenheter på bottenvåning. Inglasning av balkong på övervåning är ej möjligt pga byggkonstruktionen och tillåtna vikter. Bostadsrättshavaren svarar i sådant fall för underhållet av inlgasning av och markis. Skulle behov föreligga att demontera inglasning eller markiser på grund av föreningens underhåll eller ombyggnad av huset eller beslut av myndiget, årligger det bostadsrättshavaren att på egen bekostnad demontera och eventuellt återmontera anordningarna. 

Vad bostadsrättshavaren anbringat på fastigheten - och som inte utgör tillbehör till fastigheten - är bostadsrättshavarens egendom. Finns sådan egendom kvar efter det att bostadsrättshavaren överlåtit bostadsrätten ansvarar den nye bostadsrättshavaren för egendomen. 

 

Trall

 

Föreningen vill att det ska vara så enhetligt som möjligt på området. Därför vill styrelsen ha till sig förslag på hur du tänkt att bygga, oavsett om du ska bygga på upplåten- eller föreningens mark. Hur stor yta som är upplåten till din lägenhet står i ditt upplåtelseavtal.

Om byggnation ska ske utanför upplåten mark krävs det ett nyttjanderättsavtal mellan föreningen och den som bygger.

 

Vid byggnation av trall på baksida gäller följande:

Yvonne har byggt efter nedan regler, så är du osäker gå och prata med henne och se hur hon byggt. Viktigt att du frågar styrelsen om du är osäker och har frågor.

  • Din upplåtna yta som du får bygga på ska stå i ditt upplåtelseavtal. Utifrån den får man mäta. Observera att det är förbjudet att bygga utanför denna ytan
  • Storlek på trall är beroende på om du har en 2:a eller 4:a. 4orna har möjlighet att bygga som en 2:a eller hela sin upplåtna mark.
  • Höjd: som befintlig trall
  • Bredd: Max ut till husknuten och buskarna vid in granne
  • Material trallgolv: Samma som redan finns idag
  • Tänk på att brunnarna som finns på lite olika ställen ska kunna kommas åt för underhåll
  • Om du ska bygga måste du föra en dialog med din granne för att se hur ni ska göra med buskarna. Om båda ska bygga ska buskarna plockas bort. Dock ska dessa återanvändas. Prata med trädgårdsgruppen.
  • Befintligt stag och staket ska plockas bort. Tänk på att den befintliga trallen måste få stöttning, då befintliga stag är bärande. Man får ej slänga staket och stag om dessa monteras ner, de tillhör föreningen och det är upp till bostadsrättsinnehavaren att förvara dessa så att det går att återställa altan i befintligt skick om det skulle krävas. Borttagning av stag och ersättning med plintar måste ske på ett fackmannamässigt sätt
  • Det ska byggas avskiljningsplank på båda kortsidorna. Prata med din granne om hen ska bygga, så att det inte blir dubbla avskiljningsplank mellan er. Planket ska gå från huskroppen och hela vägen ut, med nivåskillnader. Plankorna ska ligga ned om lott och virket ska vara tryckt. (se skiss längre ner för mått och design).
  • Staket på långsidan och omfattningen av denne är fritt. OM du ska bygga staket ska höjden vara 30cm ned från lägsta höjden på avskiljningsplanket (se skiss längre ner för mått och design).
     

 

Vid byggnation av trall på framsida gäller fäljande:

  • Nyttjandeavtal krävs mellan styrelsen och den som bygger. Detta ska skrivas på innan du börjar bygga
  • Man får lov att förlänga befintlig entré och bygga trall/altan max fram till stupröret. Stupröret får inte byggas igen
  • Bredd: Som befintligt golv vid entrén
  • Samma material ska användas som redan finns idag
  • Inget staket eller plank får byggas
  • Det är okej med ett trappsteg mellan befitnlig entré och ditt nya trall om du vill sänka din trall till lägre markhöjd
  • Om din trall ska vara som befintlig entréhöjd vill styrelsen att du täcker glipan mellan trall och gräs. Finns paneler att köpa

 

Inglasning av trall på bottenvåning

Inget beslut taget ännu. 

Det krävs även ett bygglov från kommunen som kostar pengar